Kакво се случва когато спреш да тренираш?

Опитвате се да ходите на фитнес през повечето дни, но след това решавате да си вземете починете ден. Може би денят за почивка се превръща в няколко почивни дни … и преди да го знаете, са минали три седмици без един ден упражнения. Подобно на мнозина, които си правят почивка за тренировка, се чудите: „Изгубих ли мускулите си?“ или „Колко време, преди да съм във форма?“

Има много причини да си починете от тренировъчната си рутина – ваканция, лошо време, проблеми в работата, семейни задължения и др. Дори и най-отдаденият фитнес ентусиаст може да бъде принуден да спре за известно време поради възпалени мускули, болест или нараняване.

Не трябва да се подтиквате да тренирате всеки ден без почивка, защото тялото ви се нуждае от почивка и възстановителни дни, за да възстанови мускулните влакна и да се укрепи между тренировките. 

 

Фактори, които влияят на желанието за фитнес ​

Колко време сте отсъствали​

По принцип само две седмици могат да доведат до значителен спад на физическата активност. Изследване от Journal of Applied Physiology заключава, че само четиринадесетдневна почивка значително намалява сърдечносъдовата издръжливост, мускулната маса и чувствителността към инсулин.

Какво би се случило, ако си вземете още по-дълга почивка от упражненията – да речем, 2 месеца? Едно проучване установи, че 2-месечното влошаване при елитни спортисти води до неблагоприятни промени в телесния състав, нарушена метаболитна функция и развитие на сърдечно-съдови рискови фактори. 

Възраст

С напредване на възрастта аеробният капацитет, качеството на мускулите, както и ловкостта естествено намаляват. Важно е да се упражнявате и да останете активни, докато остареете, за да запазите функционалността на мускулите. Едно проучване разгледа ефектите от влошаването върху възрастните възрастни хора, както краткосрочни, така и дългосрочни, и установи, че загубите на фитнес “печалбите” се усложняват с напредване на възрастта. Важно е да проследите как тялото ви се променя с напредване на възрастта, защото загубата на мускулна маса и сила може да намалее бързо и скоро дори ежедневните дейности в живота изведнъж стават по-трудни.

Физиологичните въздействия върху тялото ви​

Когато спрете да спортувате, настъпват много физиологични промени. Започвате да губите сърдечносъдовите “печалби”, които сте направили, като например способността на сърцето ви да изпомпва кръв по-ефективно, подобрената способност на тялото да използва въглехидрати за гориво и увеличения капацитет на мускулите ви да обработва кислород. Всяко “подобрение”, което сте виждали с кръвното си налягане, нивата на холестерола и кръвната захар, може да намалее. Може да почувствате наддаване на тегло. Ако сте тренирали за сила, напредъкът на мускулния размер, сила и издръжливост, за които сте работили толкова усилено, ще намалят. 

Мускулна сила

Когато престанете да спортувате, несъмнено ще забележите промени в мускулите си. Те ще стават по-малки и слаби. Ако сте правили тренировки с висока интензивност или с тежести, ще откриете намаляване на мускулната издръжливост.

Въпреки че силата може да се поддържа в продължение на до четири седмици, издръжливостта може да намалее значително през този период от време, както е установено в едно проучване. В друго проучване жените след менопауза тренират с резистентни ленти в продължение на дванадесет седмици и откриват значителен неблагоприятен ефект върху мускулната им сила през четириседмичен влошаващ период.

Може да поддържате силата си по-дълго от издръжливостта; но след един месец на заседналост ще установите, че носенето на покупките от магазина ще бъде малко по-тежки.

Кръвна захар

Обикновено кръвната ви глюкоза се повишава, след като ядете, след което спада, докато мускулите и другите тъкани усвояват необходимата за енергия захар. Тренировките са ефективен начин за понижаване на нивата на кръвната захар, но ако спрете да тренирате, нивата на кръвната ви захар може да останат повишени след хранене.

Изследване, установи, че нивата на кръвната захар остават повишени след само 3 дни бездействие при млади, обикновено здрави хора. Нещастната последица от това, че сте заседнали е, че постоянно повишените нива на глюкоза повишават риска от сърдечни заболявания и диабет.

Дори малко количество умерени упражнения подобрява начина, по който тялото ви регулира глюкозата, а връщането към рутината ви ще ви помогне да се предпазите от предотвратими здравословни състояния.

Мазнини

Страхът, който може да имате е, че дрехите ви ще започнат да се чувстват леко стегнати, докато теглото ви се покачва и тялото ви ще премине от тонизирано в по-отпуснато. 

Няколко фактора могат да допринесат за увеличаване на телесните ви мазнини, когато спрете да тренирате:

  • Първо, вашата калорийна нужда ще намалее. Докато губите мускулна маса, метаболизмът ви се забавя, тъй като мускулите ви губят част от способността си да изгарят мазнини.
  • Второ, не изгаряте същото количество калории, както преди, защото се движите и работите по-малко, така че ако не коригирате съответно приема на храна, тези допълнителни калории ще се съхраняват като мазнини.

Така че, ако ядете по същия начин, по който сте яли, докато тренирате, тялото ви няма да изгаря излишните калории  и вероятно ще наддавате на тегло.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *